Keramičke ljuskice – viniri

Fasete

Viniri ili fasete su tanki dijelovi od porculana, koji se lijepe na prednje zube. Fasete se na prednje zube ugradjuju u slučajevima: kad su zubi male veličine, uslijed gubitka prirodne boje, lomljenja zuba ili kvara prednjih zubi. Kao i kod bezmetalnih krunica, boja faseta se izjednačava s bojom ostalih zuba. Sa druge strane mogu postaviti i bijele fasete, čime se postiže efekt bijelih zuba. Zbog toga su fasete, mnogo popularniji način za dobivanje bijelih zuba od blicinga. Fasete su snažne i veoma izdržljive i mogu opstati od 10-15 godina.

Viniri (keramičke ljuskice)

Bilo da je riječ o malo izmijenjenom položaju zuba ili izmijenjenoj boji, ovi estetski nedostaci se mogu nadoknaditi primjenom keramičkih ljuskica (vinira), koji daju izvanredne estetske rezultate.
Prema modelu dobivenom izlijevanjem otiska zuba pacijenta, ljuskice se izrađuju uz pomoć računala, koji ne samo što osigurava najpreciznija moguća mjerenja, već i indžektuje keramiku, pa tako daje i najveću moguću preciznost u modeliranju vinira. Posebna vrijednost ove metode je u tome što njena primjena ne zahtijeva agresivno brušenje zuba, već skidanje samo vrlo tankog sloja zubne cakline. Vinirima se zapravo mijenja prirodna zubna caklina, pa se na taj način može mijenjati boja zubi ili napraviti manja korekcija položaja, veličine i općeg izgleda zuba.

Bezmetalne krunice

Drugi način za dobivanje bijelih zubi je ugradnja bezmetalnih krunica i faseta. Nakon brušenja i uzimanja otiska, vrši se kompjutersko 3D skeniranje brušenog bataljka. Na temelju toga se u labaratorijskim uvjetima pravi protetska struktura vrhunske kvalitete i izgleda. Vrijeme trajanja ovog tretmana iznosi 7 dana. Prednosti bezmetalnih keramičkih krunica su u tome što boja ovih krunica moze biti slična ili identična boji ostalih zuba. Za razliku od njih boja običnih krunica s metalnom bazom ne moze da se usuglasi s bojom ostalih zuba.

Primjena bezmetalne keramike spada u najsuvremenije tokove estetske rehabilitacije zuba. Naša stomatološka služba primjenjuje najaktuelnije metode koje se temelje na uporabi bezmetalne keramike – keramičke vinire i keramičke krunice. Štoviše, ako stanje usta i zuba pacijenta to dozvoljava, ove usluge mogu biti kompletno pružene u roku od samo jednog dana.
Bezmetalne krunice i mostovi

Kad je riječ o većim oštećenjima zuba, velikom broju plombi, masivnim plombama ili drastičnoj promjeni boje zuba zbog endodontskih intervencija, estetski problemi te vrste se najefikasnije rješavaju primjenom bezmetalnih keramičkih krunica i mostova. Treba, također, znati da se bezmetalna keramika koristi prije svega za uljepšavanje osmijeha, odnosno za estetske intervencije na prednjim zubima, jer oni nisu izloženi najvećem pritisku žvakanja. Pritom, ukoliko je oštećen samo jedan zub, za dobivanje punog estetskog efekta preporuča se rehabilitacija zuba u paru (oba sjekutića, primjerice).

Bezmetalne keramičke krunice se također izrađuju uz pomoć kompjutera, s tom razlikom što se preko osnove, koju čini kompjutreski indžektovana keramika, rukom zubnog tehničara dodaje “kapica” u obliku sloja tvrđe keramike.

online zakazivanje

Molimo Vas da popunite sva obavezna polja.

Slanjem ove poruke prihvatate našu politiku privatnosti.