Kompozitne ljuskice

Pod fasetiranjem zuba podrazumijeva se nanošenje materijala na prednju-vidljivu stranu, prvenstveno prednjih zubi, u cilju korekcije njihove boje, oblika ili položaja (i samim tim međusobnog odnosa).

Radi se prvenstveno o kozmetskoj intervenciji, čiji je krajnji cilj postizanje ljepšeg izgleda zuba. Zato se za Fasetiranje koriste estetski materijali – kompozita i keramika. I jedan i drugi materijal imaju i prednosti i nedostatke. Dobiveni efekt je mnogo bolji u odnosu na prethodno stanje zuba, i može se postići njihov potpuno prirodan izgled.

Fasetiranje ima biološkog opravdanja ako se radi unutar indikacija, tj. kada je to neophodno i moguće – radi popravljanja boje, oblika ili položaja zuba u slučajevima kada su ovi aspekti narušeni. Uglavnom se radi o nekim urođenim anomalijama u razvoju i strukturi cakline i / ili dentina zuba, ili u cilju minimalnih korekcija ortodontskih nepravilnosti, prvenstveno postojanja manjeg slobodnog prostora između prednjih zubi. Naravno, ako je ovaj prostor veći, Fasetiranje je kontraindicirano i pristupa se ortodontskom rješavanju problema.

Fasetiranjem zuba svakako se postiže estetski efekt koji pacijent želi – svjetliji zubi. Zubi se fasetiranjem mogu korigirati, u smislu dobivanja volumena i boje, ali što se tiče veličine zuba, to podrazumijeva nanošenje kompozitnih materijala ponekad i na secivne ruba prednjih zubi.

Fasetiranje kompozitnim materijalima spada u skupinu izravnih restauracija, što znači da se rade u jednoj posjeti, izravno na zubima. Trajanje kompozitnih faseta, uz dobro održavanje higijene usta i zuba se procjenjuje na 5 do 7 godina. Naime, vremenom se materijal potroši, naročito na mjestima trenja na kontaktima s donjim zubima, pa je neophodno izvršavati povremene korekcije kompozitnih faseta.

Prednosti kompozitnih faseta su:

– manje uklanjanje i brušenje zuba, a na pojedinim mjestima to nije ni potrebno- tretman se izvodi u jednoj seansi, koja traje od 1 do 4 sata
– kompozitna faseta SE LAKO korigira U SLUČAJU LOMA – kompozitni materijal se samo doda
– u većini slučajeva kada brušenje zuba nije uopće potrebno, trošenjem materijala fasete ne dolazi se do dentina ( što može voditi u pojavu kasnije osjetljivosti na toplo-hladno, kiselo i sl.), već se dolazi do cakline, a zub je u potpunosti zaštićen.

online zakazivanje

Molimo Vas da popunite sva obavezna polja.

Slanjem ove poruke prihvatate našu politiku privatnosti.