Reparatura

Reparatura proteza obuhvaća sve postupke na oštećenim ili neupotrebljivim protezama u cilju njihovog ponovnog dovođenja u funkciju. Oštećenje proteze može nastati u funkciji (tjedna žvakanja), nepažnjom (pad proteze prilikom čišćenja), zbog pogreške u planiranju skeleta i laboratorijske izrade, i uzrokuje izobličenja. Zbog izobličenja materijal ne naliježe točno uz sluznicu i to dovodi do loma. Jedan od uzroka oštećenja proteze je i zamor materijala. Vremenom proteza može postati djelomično ili potpuno neupotrebljiva zbog promjena na potpornim tkivima (ekstrakcija zuba, velika resorpcija alveolnog grebena, itd).

Neka oštećenja je moguće reparirati, ali je tehnologija izrade toliko složena i duga da je nekada racionalnije izraditi novu protezu.

Postupak reparature je manje ili više jednostavan, ali to je samo dio obveza stomatologa. Utvrđivanje i otklanjanje uzroka koji su doveli do oštećenja proteze najvažniji je dio ove kliničke faze. Ako ne utvrdimo i otklonimo uzroke nastanka oštećenja, reparirana proteza će na isti ili sličan način vrlo brzo biti ponovno oštećena.

Reparatura loma baze proteze

Reparatura prijeloma baze najčešća je intervencija kod oštećenih akrilatnih proteza. Do prijeloma baze češće dolazi u donjoj čeljusti (baza je znatno uža, pa se bolje lomi). Lom uzduž medijalne linije najčešće uzrokovan nepravilnim ležištem zbog resorpcije alveolnog grebena.

online zakazivanje

Molimo Vas da popunite sva obavezna polja.

Slanjem ove poruke prihvatate našu politiku privatnosti.