Piercing: moguće nevolje na jeziku i drugim mjestima

Naslovna Slika

Kod stomatologa se najčešće viđa piercing na jeziku, mada ima i drugih “interesantnih” mJesta u usnoj duplji za tako šta…

Kakve probleme to može načiniti?

Vrlo je interesantno da i jedno udruženje profesionalnih majstora piercinga ima na sajtu upozorenja o mogućim rizicima piercinga u usnoj duplji.

 

Medicinski gledano, moguće nevolje su sledeće:

1. “Pogrešno” mjesto za postavljanje nakita; usna duplja je izuzetno dobro inervisano i prokrvljeno područje, te je realno veoma velik rizik da se “pogodi” krvni sud ili nerv…

Za nevolju, zaustavljanje krvavljenja u usnoj duplji može da bude jako veliki problem, da ne govorimo o oštećenju nerva.

2. Infekcije; piercing bi trebalo da se radi pod svim uslovima koji se podrazumjevaju za slične medicinske intervencije – sterilizacija u autoklavu, materijal za jednokratnu upotrebu, rukavice i sve tome slično.

Nakit koji se stavlja bi takođe trebao bit sterilan.

Poslije stavljanja nakita pacijent bi se trebao pridržavati vrlo jasnih mjera predostrožnosti – ovo je brošura udruženja profesionalnih majstora pirsinga (.pdf) gde je vrlo detaljno objašnjeno šta se sme, a šta ne.

Ono što bi mi posebno istakli je – da stanje usta i zuba mora biti sanirano.

Dakle, majstori piercinga i pacijenti se mogu boriti različitim mjerama protiv infekcije – ali ako je izvor infekcije već prisutan u ustima, nastaju problemi. Naravno, i higijena mora biti savršena – jer se i sam zubni plak, koji se stvara i preko noći na prethodno savršeno opranim zubima, sastoji pretežno od kolonija bakterija…

3. Alergije na nakit, prenošenje infekcije na drugu osobu (!), promjene u govoru, problemi sa rentgen snimanjem, pojačano lučenje pljuvačke, inhalacija nakita…

Sveukupno gledano, ima preglednih radova koji ukazuju na visok procenat komplikacija kod pacijenata sa piercingom:

– otok i/ili infekcija: 24-98%

– bol ili osjetljivost: 14-71%

– oštećenja zuba od nakita: 14-41%

– povlačenje desni: 19-68%

Drugi rad, takođe pregledni članak i prikaz serije slučajeva takođe ukazuje na visok procenat različitih komplikacija, dok se na bol požalilo 60% pacijenata….

U jednom britanskom radu (kao i u štampi) se čak pominje i životna ugroženost pacijenta.

“Malo” egzotičnije varijante izgledaju ovako:

Skidanje nakita ne ide obavezno jednostavno; posebne komplikacije nastaju ako pacijent sam pokuša da skine nakit – čak 1/4 pacijenata ne poznaje mehanizam otvaranja nakita (.pdf).

Poslije skidanja nakita, problemi ne nestaju… Zarastanje je često usporeno i otežano (može da traje i desetak mjeseci), a nije rijetkost da (posebno na jeziku) ostaju keloidni ožiljci, koji dalje prave probleme.

Keloidi ponekad nastaju i dok se nakit nosi, kao na ovoj slici:

Ukratko:

– dobro se obavjestite prije stavljanja piercinga,

– pri pojavi bilo kakvih problema javite se oralnom ili maksilo-facijalnom kirurgu,

– razmislite dvaput o svemu.

online zakazivanje

Molimo Vas da popunite sva obavezna polja.

Slanjem ove poruke prihvatate našu politiku privatnosti.