Savjeti IT stručnjaka protiv zubobolje

Naslovna Slika

Pre nekog vremena slomijem ja zub jedući čokoladu. Ovih dana me počeo boljeti, onako podmuklo, nekad na hladnu vodu, nekad kad loše zagrizem i tako. Večeras me baš počeo mučiti tako da ne mogu da zaspim, pa sam se bacio na Internet u istraživanje kako da zamirim bol.

Pored raznih priča strave i užasa iz stomatoloških ordinacija, našao sam neke interesantne recepte.
Rakija
Rakija je univerzalni narodni lijek za sve boljke. Srknete malo rakije, i muljate što duže u ustima. To bi trebalo da umrtvi živac i bol će privremeno proći. Ako rakija dođe u direktan dodir sa živcem u zubu, kada prođe anestetičko dejstvo, osetićete tisuću puta jači bol.
Pasta za zube
Kažu da, kada boli zub, treba uzeti četkicu za zube, namazati pastu za pranje zuba i četkati zube što duže. Od paste će da utrnu cela usta, pa i taj živac što boli.
Vuna
Obmotajte glavu vunenim šalom (ili bilo čime od čiste vune). Kažu da vuna tako pomaže kod zubobolje.
Češnjak
Uzeti češnjak, sitno ga isjeckati, staviti u gazu i iscjediti sok iz njega. Tako iscjeđen češnjak u gazi staviti u uho, po nekima na onoj strani na kojoj boli zub, a po nekima na suprotnoj strani. Ne treba to držati u uhu duže od desetak minuta, da se ne ozlijedi sluzokoža uha. Neko umesto svega ovoga prosto stavi oguljen češnjak u uho.

Drugi način je da se presječe češanjak na pola, pa polovina stavi presječenom stranom na bolno mesto.

Treći način je da se vata natopi sokom od češnjaka i stavi u rupu na zubu. Umjesto toga može se staviti i komadić češnjaka.

Protiv zubobolje pomaže i ispiranje usta čajem od češnjaka.
Klinčić
Klinčić (eng. Cloves, lat. Syzygium Aromaticum) je antiseptik i antistetik. Možete ga grickati, muljati po ustima, iscjediti pa nakapati na bolni zub ili smisliti neki drugi način da ga upotrebite. Pazite samo da se neka ljuspica ne zaglavi u šupljini zuba. To ume da bude bolno. Klinčić se prodaje kao začin.
Ljuta papričica
Komad vate ovlažiti vodom i uvaljati u mlevenu ljutu papričicu. Tako naneti na bolno mesto. Ne stavljati na desni.
Propolis
Natopiti vatu propolisom pa nanijeti na bolni zub.
Tamjan
Uzeti komadić tamjana veličine rupe na zubu. Malo ga nagorjeti pa staviti u zub umjesto plombe.
Kadulja
Kadulja je trava od koje se priprema čaj. Čaj se ne pije nego se koristi za ispiranje usta. Odličan je antiseptik, pa može da pomogne i kod zubobolje.
Cimet i med
U jednu kašičicu cimeta umješati tri kašičice meda dok se ne dobije gusta krema. Njom mazati oboleli zub.
Čurukot
Čurukot (ćurukot, čurekot, crno seme, crni susam, lat. Nigella Sativa) se koristi kao začin i kao lijek. Ulje od čurukota namazati na bolan zub. Dobro je pre toga razblažiti ulje u toploj vodi i time isprati usta.

online zakazivanje

Molimo Vas da popunite sva obavezna polja.

Slanjem ove poruke prihvatate našu politiku privatnosti.